ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ:

ДМ Арматурен: Ултразвукови водомери Kamstrup и инструмента Leak Detector намаляват загубите на вода в Швеция

Всяка година ВиК операторът в шведската община Söderhamn отчита 20% загуби на вода или иначе казано 400 000 m3 вода изчезват по пътя си до потребителите. В опита си да намалят това количество, специалистите от дружеството залагат на интелигентно измервателно решение, което прави възможно откриването на течове в тръбите чрез отчитане на промяна в звуковия сигнал на тръбопроводите. Внедрени са интелигентни измервателни уреди flowIQ® 2200, комбинирани с инструмент за анализ Leak Detector на Kamstrup. А защо в дружеството започват да се обаждат благодарни клиенти, за Инженер.bg разказаха от водещата българска фирма ДМ Арматурен – официален партньор на Kamstrup у нас.

ДМ Арматурен: Ултразвукови водомери Kamstrup и инструмента Leak Detector намаляват загубите на вода в Швеция

 

Преди да бъде въведена иновацията, откриването на течове в Söderhamn е трудоемка задача, отнемаща много време. В случаите, в които подозиралит наличието на теч, служителите на ВиК оператора обследват мрежата участък по участък, като изключват областите една по една.

„Особено проблематични са зоните с пластмасови тръби. В тях не можете да чуете теча с традиционното оборудване, така че ако не излезе на повърхността, е почти невъзможно да се локализира. В натоварените градски части течовете се случват главно при по-големите тръбопроводи и достигат до 30 m3/h, а откриването им отнема много дълго време“, обясниха от ДМ Арматурен.

След като започват работа с ултразвуковите водомери flowIQ® 2200 и Leak Detector, специалистите от ВиК дружеството в шведската община вече идентифицират най-подходящите точки, които да проверят за потенциални течове. В резултат усилията им са много по-целенасочени, което гарантира ефективно използване на ресурсите. „С времето те се научиха да различават кривите на шума. В началото проверяваха всички измервателни уреди, които регистрират неочакван шум. А по-късно, според модела на кривата, започнаха да преценяват дали това е действително изтичане или нещо друго. В някои случаи „виновникът“ се оказваше отоплителна помпа или дори изсушител в обществена пералня“, коментираха от Kamstrup.

 

ДМ Арматурен: Ултразвукови водомери Kamstrup и инструмента Leak Detector намаляват загубите на вода в Швеция

 

И ако преди дебит в рамките на 5-10 l/h е твърде малък, за да бъде регистриран като нещо необичайно, с новата технология това е възможно. Така потребителите вече са предупредени своевременно. Например, една събота вечер специалистите по поддръжката забелязват, че на конкретен адрес потреблението скача от 0 до 5000 l/h. Клиентът е информиран в понеделник сутринта и в резултат е открит отворен кран, довел до загуба на 300 m3 за ден и половина.

Новите измервателни уреди са откриват или около 100 теча в домове и имоти в Söderhamn. Част от тях се оказват забравени кранове на градински маркучи, тоалетни и др. Всички сигнали се основават на информационни кодове от платформата на Kamstrup READy или модели на шум в детектора за течове. „Някои клиенти са подозрителни в началото, защото не са забелязали нищо необичайно, но след като проверят, често се обаждат с благодарности. Това показва, че с интелигентното решение за отчитане на водопотреблението се предотвратяват не само потенциални странични щети от дълготрайни течове. Потребителите вече не заплащат за вода, която не използват“, коментираха от ДМ Арматурен.

От местното ВиК дружество пък споделят, че тяхната цел е да подменят всички стари водомери с flowIQ® 2200. Огромното количество данни, които ще имат на разположение след тази стъпка, ще осигури по-добра основа както за откриването на течове, така и за обслужване на клиентите и за управление на активите. „Колкото повече информация имаме, толкова повече ще знаем за тенденциите и сезонните вариации в потреблението. Следователно толкова по-ефективна ще бъде системата“, убедени са от шведския оператор.

ДМ Арматурен: Ултразвукови водомери Kamstrup и инструмента Leak Detector намаляват загубите на вода в Швеция

Контакти

Свържете се с нас

GDPR*
All Rights Reserved ©2024 DM ARMATUREN | Created by Carpe Diem
All Rights Reserved ©2024 DM ARMATUREN | Created by Carpe Diem

Свържете се с нас и на телефон: 0895447710