ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ:

Какво „чуват“ ултразвуковите водомери Kamstrup flowIQ® 2200 във водопровода на немската община Конц, разказват от ДМ Арматурен

„Получаваме по-високо ниво на сигурност на данните, спестяваме ресурси и следователно имаме повече време за по-важни задачи и значително по-голям контрол върху нашата тръбопроводна мрежа“, заявява г-н Ралф Цорн, ръководител на ютилити дружеството към община Конц, Германия, по повод внедряването на „умните“ ултразвукови водомери flowIQ® 2200 на Kamstrup във водоснабдителната мрежа.

Задачата на Konz Municipal Utilities е да проучи дали водомерът е незаменим „помощник“ във водоснабдяването само на теория или действително е в състояние да промени практиката по откриване на течове. Как протича опитът и какви са резултатите, за Инженер.bg разказаха от доказаната инженерингова и търговска фирма ДМ Арматурен – официален партньор на Kamstrup за България.

Община Конц се намира на границата с Люксембург и снабдява около 10 000 домакинства с прясна питейна вода чрез тръбопроводна мрежа от 250 km. Местната ВиК компания обслужва район, който се характеризира със значителни предизвикателства, когато става дума за откриване на спукана тръба, тъй като е вътрешноградски с високи нива на фонов шум. В допълнение, пластмасовите тръби затрудняват локализирането на течове по конвенционалния начин. Въпреки това, още в началото на пилотния проект, в рамките на който са внедрени 230 водомера flowIQ® 2200, са отчетени значими резултати.

„FlowIQ® 2200 предоставя ценни услуги, особено за сградните водопроводни отклонения с пластмасови тръби, тъй като предаването на шум на големи разстояния при тях е фундаментално трудно. Независимо от материала на тръбната мрежа обаче, flowIQ® 2200 открива течове или спуквания на тръби преди и след измервателния уред“, обясниха от ДМ Арматурен.

Какво „чуват“ ултразвуковите водомери Kamstrup flowIQ® 2200 във водопровода на немската община Конц, разказват от ДМ Арматурен

Ултразвуковият водомер flowIQ® 2200: „Чувам нещо, което ти не чуваш“

„Когато откриването на течове по водопроводната мрежа внезапно се превърне в детска игра, говорим за ултразвукови водомери на Kamstrup с акустично откриване на теч (ALD) от най-ново поколение. FlowIQ® 2200 е истински универсален уред, който може да прави много повече от това просто да измерва потреблението”, коментираха от ДМ Арматурен.

Технологията използва ултразвук за откриване на модели на шум във водата и записва най-ниската стойност на шума. Това позволява фоновият шум, като например надземния трафик, да бъде филтриран. Ако най-ниската измерена стойност на шума надвиши определено ниво, това свидетелства за възможен теч или за скъсване на водопровода.

Какво „чуват“ ултразвуковите водомери Kamstrup flowIQ® 2200 във водопровода на немската община Конц, разказват от ДМ Арматурен

Допълнителни функции на водомера flowIQ® 2200

FlowIQ® 2200 е оборудван с надеждните функции на доказания битов водомер MULTICAL® 21. „Информационни кодове“ например предупреждават за течове, обратен поток и опити за неправомерни дейности. FlowIQ® 2200 предоставя и индикация, когато температурата е твърде ниска или твърде висока, както и когато натоварването на тръбопровода е превишено.

Освен това водомерът поддръжа дистанционно четене чрез директна или фиксирана мрежа. Благодарение на 460-дневната памет, прецизните данни за фактуриране осигуряват непрекъснат и ясен преглед на потреблението, състоянието на мрежата или възможните загуби на вода поради течове или спукани тръби.

С помощта на свързания софтуерен модул за анализ Leak Detector, записаните нива на шум от водомерите flowIQ® 2200 могат да бъдат визуализирани, а течовете –локализирани по-точно. С натискането на един бутон, софтуерът предоставя подробен преглед на потенциалните течове. Това ново ниво на прозрачност прави възможно устойчивото ограничаване на загубите на вода, което е от полза не само за доставчиците на вода и потребителите, но и за околната среда“, допълниха още от ДМ Арматурен.

Източник на снимковия материал: ДМ Арматурен, Kamstrup, canva.com, Konz

Контакти

Свържете се с нас

GDPR*
All Rights Reserved ©2024 DM ARMATUREN | Created by Carpe Diem
All Rights Reserved ©2024 DM ARMATUREN | Created by Carpe Diem

Свържете се с нас и на телефон: 0895447710