ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ:

ДМ Арматурен: Ултразвукови водомери и система за откриване на течове на Kamstrup подобряват ефективността на ВиК в Швеция

Цифровите водомери създадоха революция в методите за откриване на течове по водопроводната мрежа, а в това се убеждава и екипът на Nodava – общинска ютилити компания в Швеция, която предоставя услуги в секторите водоснабдяване и отпадъци за общините Mora, Orsa и Älvdalen.

Дружеството инвестира в ултразвукови водомери с дистанционно отчитане на Kamstrup, в резултат на което улеснява откриването на течове и подобрява цялостната си организация.

Повече за процеса по внедряване на новата технология и последствията от него за Инженер.bg разказаха от доказаната търговска фирма ДМ Арматурен, официален партньор на производителя Kamstrup за българския пазар.

„Преди да се запознаят с ултразвуковата технология за отчитане на водопотреблението, в Nodava спазват точно определена процедура за откриване на течове и изпълняват всички задачи по нея ръчно. Те отиват на определения адрес или район, затварят крановете и претърсват огромни по площ райони, за да открият предполагаемите течове. Това е неефективен и скъп процес, извършван от двама или трима служители, при това и през нощта. Когато научават за цифровото решение на Kamstrup обаче, те решават да проверят как то ще се справи със ситуацията“, обясниха от ДМ Арамтурен.

Така, след като закупуват и инсталират 200 ултразвукови водомера на Kamstrup, от дружеството бързо забелязват как те могат да рационализират операциите им. Днес компанията е инсталирала около 3500 цифрови водомери на Kamstrup във водоснабдителната си мрежа – 2300 от които са модел flowIQ2200, а 1300 – модел MC21.

ДМ Арматурен: Ултразвукови водомери и система за откриване на течове на Kamstrup подобряват ефективността на ВиК в Швеция

Измервателните уреди на Kamstrup функционират, като „чуват“ отклоняващи се акустични модели в тръбопроводите, което е знак за евентуален теч. „Всеки ден екипът на Nodava анализира стойностите в софтуерната система READy на Kamstrup чрез инструмента за анализ Leak Detector, който отчита отклоненията във водоснабдителната мрежа.

По този начин специалистите получават прецизен поглед върху моментната ситуация, което улеснява вътрешното разпределение на ресурсите им. Използвайки иновативното решение, дружеството съумява да работи проактивно, като намалява загубите на вода и същевременно подобрява енергийните и експлоатационните си разходи“, обясниха от българската компания.

ДМ Арматурен: Ултразвукови водомери и система за откриване на течове на Kamstrup подобряват ефективността на ВиК в Швеция

Течовете преди и след водомера могат да струват скъпо на потребителите, а новата технология позволява на Nodava бързо да ги идентифицира и отстранява. Понякога толкова бързо, че самите клиенти дори не са успели да забележат проблема. „От Nodava разказаха за случай, при който една сутрин забелязали в платформата READy изтичане с дебит 650 l/h.

Отишли на адреса и се оказало, че потребителите изобщо не са разбрали за теча, а в същото време пералнята им е изпускала вода цяла нощ и е наводнила мазето им“, разказаха още българските специалисти.

С внедряването на технологията от Kamstrup, ютилити дружеството вече осигурява високо ниво на удовлетвореност у клиентите си, като им предоставя по-добро обслужване и същевременно им помага да минимизират разходите си. “Освен това по този начин Nodava изпълнява и най-важната си задача – да подобри ресурсната ефективност по отношение на водата.

Целта на дружеството е да намали загубите на вода от 28% на 20%, за което разчита изцяло на ултразвуковите водомери и на системата за дистанционно отчитане и анализ на Kamstrup”, допълниха още от ДМ Арматурен.

Контакти

Свържете се с нас

GDPR*
All Rights Reserved ©2024 DM ARMATUREN | Created by Carpe Diem
All Rights Reserved ©2024 DM ARMATUREN | Created by Carpe Diem

Свържете се с нас и на телефон: 0895447710