ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ:

ДМ Арматурен: Съединенията за свързване на PE и PVC тръби Hawle System 2000 се отличават с уникален дизайн на захващащия пръстен

През 80-те години на миналия век пластмасовите тръбопроводи започват да се използват масово във водоснабдителните мрежи. Тогава Hawle – утвърден австрийски производител на фитинги и арматура, разработва своята System 2000 – специална гама от механични връзки за свързване на пластмасови тръби, а днес над 3 милиона единици от системата са инсталирани по водопроводи в целия свят. Повече за спецификите и техническите характеристики на System 2000 пред Инженер.bg разказаха от ДМ Арматурен – официален представител на Hawle в България.

„Изделията от гамата System 2000 са предназначени за свързване на тръби от HDPE/PE  (полиетилен) и MOPVC/PVC (поливинилхлорид). Но тъй като в много европейски градове  все още могат да се срещнат системи, изградени от тръбопроводи на повече от 100 години, например от азбестоцимент или сферографитен чугун, подлежащи на смяна, то свързващите компоненти от системата могат да се използват и при реконструкция на стари водопроводни мрежи и свързване на тръби от различни материали“, поясниха от ДМ Арматурен.

Гамата включва тръбни връзки, колена, съединители, тапи, комбинирани и шибърни вентили, подходящи за всички видове инсталации. Диаметрите варират от 63 до 630 mm.

По какво се отличават конекторите Hawle System 2000?

Базовият тръбен съединител System 2000 е съставен от следните елементи:

  • Тяло (1) и заключващ пръстен (2) от сферографитен чугун, с епоксидно антикорозионно покритие;
  • Захващащ пръстен (3) от месинг (за диаметри над DN 300 – от бронз);
  • Шестоъгълни болтове и гайки (4) от неръждаема стомана;
  • Уплътнителен пръстен (5) от еластомер;
  • Дистанционни втулки (6) от PE.

ДМ Арматурен: Съединенията за свързване на PE и PVC тръби Hawle System 2000 се отличават с уникален дизайн на захващащия пръстен

Тялото представлява втулка от сферографитен чугун с епоксидно покритие със захващащи пръстени, които са свързани към нея с шестоъгълни болтове, разделени от дистанционни втулки. Между заключващите пръстени и съединителя са разположени захващащи пръстени и уплътнения.

За да се инсталира съединителят, е необходимо единствено използването на гаечен ключ. Тъй като във всички конектори на Hawle System 2000 уплътнителният и захващащият пръстен не са в контакт, функциите за уплътняване и задържане са разделени, което осигурява по-добра надеждност на съединението.

„Едно от отличителните предимства на конекторите Hawle System 2000 е уникалният дизайн на пръстена за захващане. Повечето механични съединения за PVC/PE тръби имат жлебове или зъбци като захващащ елемент, които могат да окажат допълнителен, ненужен натиск върху тръбата.

Този конектор обаче е оборудван с месингови фини, машинно заточени зъбци. Така образуваната грапавина притиска тръбата върху по-голяма площ, но по-„нежно“, като осигурява постоянно, сигурно и безопасно фиксиране“, обясниха от ДМ Арматурен.

ДМ Арматурен: Съединенията за свързване на PE и PVC тръби Hawle System 2000 се отличават с уникален дизайн на захващащия пръстен

В какви приложения могат да се използват съединенията Hawle System 2000?

Понякога челното заваряване или електрозаваряването не са оптималните методи за свързване на PE тръби, а причините могат да са разнообразни: липса на квалифициран персонал по заваряване, лоши метеорологични условия или просто съединенията са малко на брой и не е рентабилно ангажирането на оборудване и специалисти по заваряване. Във всички такива случаи е възможно да се използват механични тръбни връзки като Hawle System 2000.

Системата е подходяща както за нова водопроводна инсталация, така и за рехабилитация на съществуваща. Конекторите позволяват свързването на PVC/PE тръба към почти всеки друг тип тръби, включително стоманени, чугунени и азбестоциментови.

При нови инсталации шибърите System 2000 и комбинираните вентили System 2000 дават възможност за монтирането на спирателни вентили в PVC и PE тръбопроводи без използване на допълнителни фланци.

„Монтажът на съединение System 2000 отнема само няколко минути и не изисква специални инструменти или обучение на монтажниците, което намалява разходите по мрежата“, допълниха още от българската компания.

Контакти

Свържете се с нас

GDPR*
All Rights Reserved ©2024 DM ARMATUREN | Created by Carpe Diem
All Rights Reserved ©2024 DM ARMATUREN | Created by Carpe Diem

Свържете се с нас и на телефон: 0895447710