ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ:

Скритите разходи на шибърния спирателен кран

Бизнесът търси все повече и повече начини за намаляване на разходите, като същевременно поддържа печалби, особено след като COVID-19 затруднява поддържането на продуктивността без компромис с безопасността. Един вариант, който мнозина може да обмислят, е използването на по-евтини материали за инсталации и ремонти. Шибърните спирателни кранове, които се предлагат в широка гама от опции от различни производители, може да изглеждат като подходяща област за спестяване, но общите разходи през жизнения цикъл на нискокачествените кранове са по-големи, отколкото предполагате.

Най-често срещаните режими на повреда на шибърните кранове са:

През жизнения си цикъл шибърите са изложени на различни тежки условия, които могат да доведат до повреда, като например корозивни почви, слягане на почвите, вибрации или движение на земята поради замръзване. Нашето неотдавнашно проучване, проведено сред водоснабдителните компании, установи, че проблемите, които се появяват при шибърните спирателни кранове, се разпределят така:

 • 22% – шибърният кран вече не се затваря (заседнал);
 • 20% – тежка корозия;
 • 20% – теч през капака и фланцовите връзки;
 • 22% – трудно се задейства (висок въртящ момент).

Шибърите с по-ниско качество могат да бъдат още по-склонни към тези видове повреди. Лошата последователност на обработката и по-малко строгите изисквания за качество могат да доведат до производствени дефекти, които да причинят ранна повреда на движещите се части или да доведат до изтичане при уплътнителните повърхности. Части, които попадат извън приемливите допустими отклонения, все още могат да бъдат използвани от тези производители, което за съжаление може да доведе до частично или пълно задръстване на шибърите след монтажа, оставяйки тръбната секция с намален поток или невъзможност за затваряне. Използването на материали и методи на обработка с по-ниско качество може също да доведе до повреда на шибъра, в резултат на повишена корозия при несъвършенства на покритието, непостоянни свойства на материала, повишено увреждане от кавитация или крехки компоненти, които се напукват по-лесно при напрежение. Освен това използването на материали с по-ниска устойчивост на корозия може да доведе до силно разрушителна локализирана корозия поради разликата в корозионния потенциал между различните материали. Корозията може също да е резултат от дизайн с лошо качество, което може да включва остри ръбове, които причиняват лесно разлепване на покритията, сложни геометрии, които предотвратяват подходящо покритие, или пукнатини, които създават силно корозивна среда.

Какви са разходите за нискокачествени шибъри?

Основен критерий за икономически изгодна покупка на шибърни спирателни кранове би трябвало да бъдат разходите за целия им експлоатационен период, а не само първоначалните разходи за покупката им. Спестяванията при първоначалните разходи за покупка и монтаж, особено за нискокачествени, евтини кранове и окомплектовка, неизбежно се компрометират по време на експлоатацията. Преждевременните аварии водят до много непредвидени допълнителни разходи:

 • Разходи за труд и оборудване за изкопни работи, демонтаж и монтаж
 • Подмяна на материали
 • Повреда на заобикалящата инфраструктура от щети от вода или ерозия, които понякога могат да бъдат сериозни, когато тръбопроводът не може да бъде спрян навреме поради заседнал шибър
 • Спиране на водоподаването, разходи за престой или глоби
 • Проблеми с графика и закъснения при ad hoc ремонти
 • Разходи за нови разрешителни
 • Повече вода, неносеща приходи (NRW)
 • Прекъсване на заобикалящата инфраструктура и обществения живот поради препятствия на трафика или необходимост от спиране на други комунални услуги
 • Увреждане на репутацията поради необходимостта от преждевременна подмяна на аварирали арматури
 • Потенциални рискове за здравето и безопасността от евентуални опасни материали или от замърсяване на питейната вода през спукани кранове
 • Разходи за складиране и изхвърляне на стари арматури.

Дългосрочно спестяване на разходи

Шибърните спирателни кранове, които отговарят само на минимално изискваните критерии за качество, може първоначално да изглеждат като подходяща мярка за спестяване на разходи, но те често водят до непредвидени разходи в бъдеще. Неочаквани ремонтни дейности и изненадващи щети в резултат на повреда на шибъра са разочароващи за клиентите, разстройват графика им, прекъсват операциите им и добавят нежелани допълнителни разходи към бюджетите им за поддръжка. Висококачествените шибъри са решението. Висококачествените шибърни спирателни кранове компенсират по-високите си първоначални разходи за покупка с течение на времето, като добавят значителна дългосрочна стойност, както по отношение на по-дълъг жизнен цикъл, така и положително въздействие върху репутацията на експлоатационните дружества.

Хавле като устойчив производител на спирателни кранове

Шибърните кранове Hawle (налични до DN600) са идеалното решение за вашата следваща инсталация. В продължение на повече от 70 години, висококачествените материали, използвани от Хавле, и строгите стандарти за качество, правят шибърните кранове Хавле най-добрите и едни от най-издръжливите на пазара. Освен това те се произвеждат в Европа, като се използват отговорно произведени материали при безопасни условия на труд със справедливи заплати.

Очаквайте нашата предстояща статия относно избора на шибърни кранове, където ще споделим нашите експертни познания, така че да знаете как да определите кога един шибър ще издържи изпитанието на времето и ще остави клиентите ви доволни. Ще ви помогнем да разпознаете кои кранове ще работят отлично и кои ще се повредят под налягане.

Контакти

Свържете се с нас

GDPR*
All Rights Reserved ©2024 DM ARMATUREN | Created by Carpe Diem
All Rights Reserved ©2024 DM ARMATUREN | Created by Carpe Diem

Свържете се с нас и на телефон: 0895447710