ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ:

Как да изберем по-добър шибър?

Част 1 от това ръководство обхваща използването на шибъра в съответствие със стандартите, избор на материали, висококачествена обработка и стойност на дизайна като индикатори за качеството на спирателния кран и в крайна сметка за дългосрочната работа на шибъра. Последната част на това ръководство разширява тези принципи, тъй като те се отнасят до шпиндела и уплътненията на шибърния кран, след което дава кратко резюме на всички проверки, описани в ръководството досега. С това можете бързо да прецените дали шибърът ще продължи да работи дълго след монтажа или ще се повреди преждевременно, което ще доведе до скъпи ремонтни дейности.

Проверка на шпиндела и уплътненията

Шпинделът, известен също като стеблото, е основният елемент за задействане на клина на шибърния кран. Проверката на този компонент за качество преди монтажа може да ви спести много в дългосрочен план, тъй като, ако повърхността му с резба е повредена, което обикновено се случва от корозия, шпинделът може да изтрие клиновата гайка, обикновено изработена от по-мек месингов материал, което прави вентила труден и дори непредсказуем за работа. Уплътненията около шпиндела и капака също могат да бъдат проверени, за да се гарантира, че няма да се повредят преждевременно, което да доведе до изтичане на вода.

Съвет 1: Адекватен брой уплътнения

Тук трябва да има минимум 4 уплътнения, като 2 са между шпиндела и лагера на шпиндела или носача на О-пръстена и други 2 между носача и капака. Трябва също така да има защитен пръстен между капака и тялото, за да се избегне навлизането на мръсотия и други чужди материали.

Дебелината на уплътненията трябва да бъде 3 мм или повече, тъй като тънките уплътнения с О-пръстен имат по-малка уплътнителна площ и ще се износят по-бързо.

Съвет 2: Лесна поддръжка

Уверете се, че О-пръстените или други уплътнения на шпиндела могат да бъдат сменени, докато тръбопроводът е в експлоатация. Въпреки че не е необходимо много често, това може да предотврати прекъсвания на водоподаването и да намали разходите за поддръжка.

Съвет 3: Защита на резбите от корозия

Уверете се, че уплътнението на капака защитава и болтовете. Уплътнение, което не прави това, ще позволи корозия на резбите в тялото на крана.

Съвет 4: Лагерът на шпиндела и/или носачът на О-пръстена са надеждно фиксирани в капака

Резбовите връзки са най-предразположени към корозия и теч и трябва да се избягват в полза на байонетно или двойно байонетно свързване. Двойната байонетна връзка е най-добрата, тъй като предотвратява нежелано обръщане на модула, което може да доведе до възможност за изтичане, и също така разпределя натоварването върху покритието на капака върху по-голяма площ.

За байонетното свързване се уверете, че вътрешните повърхности на капака са напълно покрити с епоксидно прахово покритие, за да се предотврати корозия.

Как да изберем по-добър шибър?

Какво трябва да се има предвид при капака на шибъра?

Съвет 5: Какво прави един шибър лесен за работа?

Уверете се, че има плъзгащи се дискове (водачи) от двете страни на втулката на шпиндела. Ако те не са налице, вентилът става изключително труден за задействане след няколко използвания.

Ако шибърът е по-голям от DN 200, уверете се, че шпинделният лагер има компонент на сачмен лагер. За по-големите шибъри сачмените лагери са склонни да спомагат за поддържането на лесно задействане на крана, дори след няколко години експлоатация.

Разширени проверки на шпиндела

Следните експертни проверки на шпиндела изискват допълнително изпитване, което може или не може да бъде предоставено от производителя:

Съвет 6: Материал на шпиндела

Уверете се, че материалът на шпиндела на шибъра съответства на заявения от производителя. Това може да се направи с помощта на спектрометър, който осигурява разбивка на химическия състав на материала.

Въз основа на химичния състав след това можете да изчислите или потърсите еквивалентното число на устойчивост на питинг (PREN), надежден индикатор за устойчивост на корозия през стените. Като общо правило, ако не сте сигурни за корозивността на водата и/или почвата около вашия вентил, трябва да изберете материал за шпиндел със стойност на PREN 25 или по-висока.
​​​
Шпинделите на шибърите Hawle E3 са студено валцувани, също и на вала, като по този начин се постигат изключително гладки повърхности. Това запазва клиновата гайка, както и уплътнителните О-пръстени на шпиндела.

Как да изберем по-добър шибър?

Преглед

Като следвате препоръките, изброени в част 1 и част 2 на това ръководство, можете да сте сигурни, че вашият следващ шибърен кран ще работи по-добре, ще издържи по-дълго и ще има по-ниска цена за жизнения си цикъл от алтернатива с по-ниско качество. Шибърните спирателни кранове Хавле отговарят или надхвърлят всички най-добри практики, разгледани в това ръководство. Следването на обобщените точки за проверка по-долу ще ви помогне да изберете висококачествен кран, на който можете да разчитате:

 • Изработен от висококачествен сферографитен чугун GJS400-15
 • Безоловни материали
 • Шпиндел, изработен от дуплексна неръждаема стомана 1.4162, която има съдържание на хром от 21,5% за изключително висока устойчивост на корозия и надеждна дълготрайна здравина

Иновативен дизайн

 • С предпазители за ръбове срещу механични повреди
 • Система за насочване на клинове, състояща се от носови части с ниско триене, набраздени и покрити с пластмаса
 • Надеждна гайка на клина
 • Минимум 4 уплътнения на шпиндела с О-пръстен с дебелина 3 мм или повече, които могат да се сменят, докато вентилът е в експлоатация
 • Носач на лагер и/или О-пръстен, който е надеждно фиксиран към капака с двойна байонетна връзка
 • Плъзгащи се дискове и/или сачмени лагери: Не е необходим байпас за по-големи размери

Съответствие с най-строгите тестове за качество

 • Отговарят или надвишават приложимите стандарти за качество за дълготрайност и безопасна употреба с питейна вода
 • Покритие с якост на свързване от най-малко 18 N/ кв. мм
 • Строги тестове за издръжливост, като продължавате да работите дори след повече от 2500 цикъла на задействане
 • Произведени по най-новите производствени техники
 • Надеждно покритие, вътрешно и външно, чрез процес на вихрово синтероване на прахово покритие
 • Без дефекти при леене или несъвършенства на покритието/вулканизацията

Контакти

Свържете се с нас

GDPR*
All Rights Reserved ©2024 DM ARMATUREN | Created by Carpe Diem
All Rights Reserved ©2024 DM ARMATUREN | Created by Carpe Diem

Свържете се с нас и на телефон: 0895447710