ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ:

Как да избера въздушен клапан?

 • Какви са различните видове въздушници?
 • Как да намерите правилния вентил за вашето приложение?
 • Могат ли въздушните клапи да се монтират под земята?
 • Има ли вентили само за изпускане на въздух за канализационни системи?

В тази статия ще намерите отговорите на тези и други въпроси.

Видове въздушни клапани

Хавле предлага няколко класа въздушници за различни приложения в индустрията и комуналните услуги. Тези въздушници могат да бъдат класифицирани въз основа на различни критерии, като функция или конструкция на тялото.

Функция

Въз основа на функциите, които изпълняват в тръбопровода, има три вида въздушни клапани:

 • Въздушни предпазни клапани
  Въздушните предпазни или освобождаващи вентили предотвратяват натрупването на въздух и задържането му в системата. Те отвеждат натрупания в системата въздух в атмосферата.
 • Въздушни/вакуумни вентили
  Клапаните за пропускане на въздух осигуряват въздух, за да предотвратят образуването на вакуум в тръбопроводната система. Те пропускат въздух в системата, за да противодействат на отрицателното налягане, причиняващо вакуум.
 • Комбинирани въздушни вентили
  Комбинираният вентил изпълнява функцията както на въздушния, така и на вакуумния вентил. Той е предназначен както за пропускане, така и за изпускане на въздух според нуждите на ситуацията.

Конструкция на тялото

Можем също така да класифицираме въздушниците, като използваме конструкцията на тялото им или броя на отворите (отвор). Въз основа на тази класификация има два вида:

Вентили с един отвор:

Вентилите с един отвор имат един вход и изход за въздух. Те намират приложение при обезвъздушаване на малки количества натрупан въздух в тръбата по време на работа. Въздушници с един отвор са моделите 9837 и 9838 на Хавле.

Вентили с двоен отвор:

Вентилите с двоен отвор имат един голям и един малък изход. Големият изход пропуска въздух в големи количества, докато тръбната секция се източва. Той също така отговаря за обезвъздушаването на въздуха по време на пълнене на тръбата. Малкият изход е отговорен за обезвъздушаването на малки количества натрупан въздух по време на работа на тръбопровода.

Как да изберем въздушника?

Когато избирате въздушни вентили за водоразпределителни или канализационни системи, трябва да вземете предвид няколко фактора. Преди дори да разгледате каталога на производителя, трябва да решите изискванията и плана на вашата система. Хавле предлага въздушни клапани за различни приложения. За да изберете правилно такъв от каталога, трябва да определите следните характеристики:
Размер

Размерът на отвора се отнася до номиналния диаметър на въздушния клапан. Това влияе върху това колко въздух вентилът ще може да пропуска или изпуска. Хавле препоръчва да следвате указанията от DVGW “Arbeitsblatt W 334” за оразмеряване на въздушници.

Флуид

Флуидът в тръбата е първото нещо, което трябва да имате предвид при избора на въздушник. Хавле произвежда вентили за два основни типа течности – питейна вода и отпадни води. От съществено значение е да изберете подходящия клапан за приложението.

Въздушни клапи в канализационни мрежи

Въздушниците играят жизненоважна роля в канализационните мрежи. Количеството въздух, увлечено в системите за отпадни води, е много по-голямо от това във водопреносните мрежи. Ако на тръбите няма въздушни клапи, задържаният въздух може значително да увеличи енергията, необходима за работата на канализационната мрежа. В допълнение, един от основните газове, отделяни в системите за отпадни води, сероводородът, е силно корозивен. Може да атакува и отслаби тръбите, ако не е изведен правилно в атмосферата.
Хавле разполага с широка селекция от вентили за изпускане на въздух, подходящи за канализация. Тези високопроизводителни вентили са изработени от висококачествени, устойчиви на корозия материали. Така че можете да сте сигурни, че вашата система за отпадни води получава възможно най-добрата защита.

Контакти

Свържете се с нас

GDPR*
All Rights Reserved ©2024 DM ARMATUREN | Created by Carpe Diem
All Rights Reserved ©2024 DM ARMATUREN | Created by Carpe Diem

Свържете се с нас и на телефон: 0895447710